Anti-Vapen Gruppens möte den 22 mars 20121) Gunnars Manifest

2) Planera vår presentation hos Fredsam 

3) Demonstration 28 april


——====== * ======——

1) Gunnars ManifestDet ska vara så brett som möjligt för att kunna samla så många som möjligt som kan hålla med om värderingarna, men ändå inte för brett och flummigt. Några konkreta punkter i Manifestet med kortsiktiga och långsiktiga mål ska finnas. Några exempel är ”making UN to a better institution”, ”a goal of zeroing both production and selling”, ”respect and follow the laws of war” som är några citat ur punkterna som Gunnar föreslog. Vi bestämde att diskutera dem vidare. Den inledande texten till manifestet tyckte alla däremot var bra, så det beslutades om att behålla den. Gunnar nämnde att han finjusterar manifestet ytterligare. Vi kan maila Gunnar ytterligare punkter till kortsiktiga och långsiktiga mål eller nämna dem på kommande möten.

Ett förslag på ytterligare en punkt eller ett mål var att trycka på myndigheterna om att de ska deklarera vilka exportländer som det finns avtal med. Ett krav måste då logiskt sett ställas; att om ett land begär sekretess av säkerhetsskäl så ska sverige inte gå i ett avtal med ett sådant land. Sedan kan ju ifrågasättas om ord som ”försvarsexport” egentligen ska användas tills det går att säkerställa att vapnen verkligen används till försvar och inte säljs vidare av exempelvis arabstaterna som vi säljer mest vapen till.

Ytterligare sades att vi inte accepterar konsekvenserna av vapen.

Anti-vapen gruppen ska ha transparens, dels för att vara föredömliga för andra och dels för att på Occupy Göteborgs möten har det ofta sagts att transparens är viktigt. Transparens blir en god kontrast mot vapenmarknadens sekretess och korruption. Metoden att ”ge igen med samma medicin” tar vi avstånd ifrån.

FN diskuterade vi ett tag. Ständiga veto pga nationer i konflikt gör FN handlingsförlamat i många fall där de borde ha skickat in FN-soldater till ett land, men inte kunnat då antingen USA eller Kina har lagt in ett veto.

2) Planera vår presentation hos Fredsam

Fredsam 10-16 på Söndag. Ett nätverkande mellan fredsorganisationer. Vi ska förbereda en presentation som börjar kl 10. Gunnar Westberg från SLMK pratar om ”Hur skall vi bli av med kärnvapnen” och Christoffer Burnett Cargill från Svenska Freds talar om ”Fredlig Konflikthantering”. Efter en lunch fortsätter det med diskussioner och förslag till plattform för Fredsamnätverket.

Lite att tänka på när vi är där: Presentera oss, filma och fota, notera saker till en kort nyhetsartikel på bloggen, samla gärna info om grupperna och sprid reklam om dem också, snacka om fredsdemonstrationen den 28 april, fråga om någon vill hålla tal så kan man ringa oss för att få fakta bekräftat eller få stöd och inspiration till formulering av talet, ta med flyers med URL ”Occupy Göteborg” på, Fredsam har ingen hemsida så de kommer vilja ha tips eller hjälp.3) Demonstration 28 april, Gustaf Adolfs Torg kl 15.30

Fredsdemokraterna tar initiativet att dra igång en demonstration. Om det på söndagens Fredsam-träff visar sig att någon annan tagit samma steg så kan de slå ihop sig. Mer info finns på deras Facebook event.

Namnet på eventet är ”Nej till krig – Nej till vapenexport”. Kanske har de tänkt sig samma namn på demonstrationen?

Ett annat förslag på namn på demonstrationen är ”Stoppa den skenande vapenexporten”. ”Stoppa” syftar på en noll-vision, alltså ett långsiktigt mål på ett minimum av vapenproduktion, när export inte finns. ”den skenande” syftar på statistiken över svensk försvarsexport som ökat dramatiskt till ett världsrekord, där varje röstande svensk medborgare är delaktig i att sälja flest vapen per capita av alla länder – och trenden fortsätter uppåt. ”Vapenexporten” syftar på korruptions-skandalerna inom försvarsexporten som nyhetsmedia aktualiserat hos svenska folket, men vi kommer använda det rätta ordet ”vapenexport” istället, eftersom vapnen som säljs inte enbart används till försvar. Näst flest vapen har sålts till diktaturen Saudi-arabien.

Pauli Sudarshan

A.V.G. tillhör Occupy Göteborg: www.occupy.se/goteborg
A.V.G. mail-grupp: http://groups.google.com/group/anti-vapen-gruppen

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s