Protokoll den 25 mars 2012

General Assembly, Occupy Göteborg, 25 mars 2012

Medverkande: 12 pers

1) Genomgång av senaste veckan
2) 20 maj konferens
3) 5 juni demo
4) Kommunikation
5) ACTA + OCCUPY
6) Utomhusockupation
7) ACTA-debatt
8) Övrigt

1) Genomgång av senaste veckan

Besök hos Omställning Göteborg för att förnya samhället. 8 pers från occupy. Miljörörelserna som kom delades i smågrupper. Samordna aktiviteter. Ska vara lätt kontakta andra med samma intresse och slå ihop aktiviteter. Sakfrågor är viktigare än det som skiljer oss åt. Hitta vision som passar allmänheten.

Helena får låna lokal på Kvilletorget när vi behöver.

Occupy Göteborg välkomnar fler under ett ”åsiktslöst paraply”. Bjud in förorterna. Stora aktioner uppstår när nätverket slås samman, som alla får bjuda in. Kartlägg, kontakta, informera, när/var/hur, minsta gemensamma värderingar, häng på o visa hur de hänger på oss.

2) 20 maj konferens

18-20 maj i Göteborg hålls en folkrörelsekonferens i anslutning till FN-konferensen i Rio de Janeiro om miljö i juni. Var med och summera, utvärdera och fira 40 år av kamp, stärka dagens och morgondagens miljö- och solidaritetsarbete och bygga allianser för en rättvis omställning med folkrörelser, Jordens vänner, klimatorganisationer mm.

Närmaste möte är onsdagen 28 kl 18 på Humanistens café vid näckrosdammen!

Occupy har en lokal (Lillan) för 150 pers med ljudanläggning söndagen 20 maj kl 9 – 12 i Gamlestan på Falkgatan 7 vid Redbergsplatsen hos Studiefrämjandet. Konferensen heter Stå emot – Ställ om. Se programmet på nätet (www.rioplus20.se)

Föreslå en manifestation på söndagen kl 12 – 13! Vi har ganska fria händer. Skriv ett programpunkts-förslag på ca 300 tecken och maila till ian.fiddies@mgv.se. Ian föreläser gärna om miljö och fixar det tekniska materialet. Säg bara till. Morstan skapar fokusgruppen ”Rio-konferens gruppen” och eventuellt en pad. Gör gärna en PP-presentation om OG.

3) 5 juni demo

5 juni demo för Världsmiljödagen globalt. Polistillstånd finns för demeonstrationståg från Gustaf Adolfs Torg kl 17 till Götaplatsen. Trumslagarna Kiriaka kommer att spela. Affishering behövs hjälp med.

Lördagen den 2 juni är en för-aktion som bjuder in till demot med dumpstrad mat. GP ska komma. Visionen är 100% förnybar energi, men givetvis ska vi vara kritiska, ge förslag, granska syftet och omvärdera. Det ska ju råda konsensus på alla nya idéer. Sista ändringen kan du göra genom att komma på planeringsmötet torsdagen 5 aprill kl 18 på Giraffen i Viktoriahuset.

4) Kommunikation

Här följer diskussionerna som vi hade uppe på skansberget.

OG (Occupy Göteborg) handlar mycket om att kommunicera och lära. Vi utvecklas språkligt, blir tydligare med hur vi säger saker, väljer våra uttryck och blir bättre på att undvika generaliseringar. Fråga dig vad du vill uppnå med det du säger, så det inte är provocerande enbart för att det är roligt. Välj Kärlek! Tänk resultatinriktat, förutse effekterna.

Ska vi utesluta eller innefatta rasister, sexister, homofober osv, är en fråga som har aktualiserats och tagits upp till debatt hos Occupy Göteborg. Vi vet åtminstone att vi inom Occupy Göteborg inte kan acceptera sandlådepolitik som ”Om ni inte exkluderar dem så exkluderar ni oss”. Vi kan inte ta ställning till sådant som är andras val att avgöra. Sluta gruppera och kategorisera. Möten bör ske på lika villkor och allas lika värde utan förutfattade meningar. Ingen kan kränka våran rätt att bjuda in alla. De som känner sig ovälkomna har känslor som de själva måste ta asvar över och inte belasta oss med. Om vi välkomnar alla så kan vi inte göra mer än så.

Sedan är frågan var kommunikationsproblem ska lösas. Man kan fritt komma till en GA (General Assembly, söndag kl 17) eller kommunikationsgruppen och konfrontera, skapa debatt och få fram förslag för röstning. Men först ska man ha sopat rent bakom egen dörr. Skilj på åsikt och person. Det är ju en åsikt som ska diskuteras, inte person eller grupp av människor som i det stora hela är som alla andra – alla är en. Undvik ”vi och dem” mentalitet. En fråga som uppstod var: ”Om man inte får säga ”dem” om ”dem” som inte kommer för att någon annan är här, så hur pratar vi då om ”dem”?”

Vad man säger och Hur man säger gör stor skillnad. Måste jag verkligen nämna någons läggning eller tillhörighet? Måste jag ens säga personens namn eller den/dem? Är det inte åsikter jag har åsikter om? Det är åsikten eller beteendet som ska angripas, inte persons eller folkgrupps egenskaper och tillhörigheter. Det gäller vid kommunikation inom Occupy Göteborgs ramar. Vad någon gör bortom Occupy Göteborgs möjligheter av kontroll kan inte OG belastas för. Någon sa att det skulle vara läskigt om kommunikationsgruppen kallade in en person till ett möte för en sak som denne sagt i privatlivet och det är svårt att förstå hur det har med OG att göra. Det är bättre att i god tid ta upp problem i gruppen utan att nämna namn och föreslå något fungerande till GA.

Kommunikation underlättas av att tala tydligt, svara på frågor, tänka igenom syftet du vill ha sagt, sluta med monologer, uteslut inte, acceptera inte kränkningar, smarthet blir dumhet om hjärtat inte är med, håll isär privatliv och OG, sluta diktera – konsensus råder. Tänk på att avbelasta GA så mycket som möjligt och ta frågorna på fokusgrupper om möjligt. När fokusgruppernas åsiktsutbyten skapar resultat så rapportera det till GA.

OG har inga representanter. OG har ingen policy för uteslutning. Uteslutning kan bara ske efter debatter och omröstningar och det hanteras olika utifrån enskilda fall, utifrån vad alla inblandade tycker.

Åsikter som uppfattats kränkande kan tas upp till diskussion hos kommunikationsgruppen (eller GA om det känns akut). Utmaningar och konfrontationer får tas på dessa möten och det är bara där man kan prata till/för/emot OG. OG får inte representeras av någon. Representerar man sig själv så kan man i möten utmana OG som kan svara tillbaka genom omröstning. Utmaningar utanför OG behöver vi inte ta. Kränkande åsikter bör bekämpas överallt, men Occupy Göteborg har ingen skyldighet att göra det utanför Occupy Göteborg.

Sedan gick vi tillbaka till vår samlingslokal Giraffen
5) ACTA + OCCUPY

På Sergels torg den 7 april är det en ACTA-demo som tas till nästa nivå. Stockholm blir samtidigt först ut att bli värdstad för nationella occupy möten. Gör välkomnande affischer och infoblad som översiktligt visar alla resmöjligheter och övernattning. Sponsra dem som inte har råd att resa. De som inte kan resa får ge respeng till dem som kan men inte har råd.
De som inte kommer för demot kan vara med på Occupy-träff efteråt. Visa tydligt på affischen att det inte enbart handlar om ACTA utan är också en nationell sammankomst för Occupy. Gör affischen som en inbjudande happiness med enkel och snygg layout. Stockholm vädjar att alla ska komma. Tälta på rålambshovsparken tillsammans med Occupy Stockholm. Gå med http://www.couchsurfing.org.

6) Utomhusockupation OCCU CAMP-AIGN

I media rapporteras occupy som enskilda händelser när det egentligen är inspirerat av samma världsrevolution. Vi är en del av en världshändelse. Att inte ha något speciellt tema kan också inbegripa ett kraftfullt budskap. Vi bör samlas FÖR något – inte EMOT. Slagord skapar rädsla. Ersätt negativa energier med skratt och glädje! Vi är en och samma. Vi delar samma medvetande, resurser och jord.

1 maj demonstrationen slutar inte på Götaplatsen. Dra med tåget till en festival som fortsätter till 12 maj och vidare. Occupy Festival med nostalgisk musik 60/70/80-tal.

Möte på Tisdag kl 17, järnorget

7) ACTA-debatt

Den 16 eller 19 blir det en kväll (eller helg kanske) en debatt om ”digital självförsvar”. Diskussion om ”bokstavskombinationerna”. Ung Vänster arrangerar med lokal för 100 pers och kulturhuset för 240 pers. Det blir workshops och stånd inomhus där man kan synas och nätverka. SVT bjuds in. Vi kan göra en allmän presentation om occupy.

8) Övrigt

  • Ta som läxa att läsa igenom Occupy London Safer Space Policy: http://occupylsx.org/?p=1081
  • Anti-Vapen gruppen träffar Fredsam-nätverket första måndagen varje månad. Namnbyte till ”Fredsgruppen” skulle ge en bättre association än ”Anti-Vapen gruppen”. Fredsdemokraterna har en fredsdemonstration den 28 april kl 15.30 på G.A.T.
  • Lördagen 27 mars kl 18 på Skandic Rubinen talar Bruno Kauphfman om direktdemokrati. Det handlar om att införa DD i Europa. För mer info; se Jonas länka och anmäl.
  • Vi pratade om att det finns ett andligt behov av stillhet och meditation i allt stress. Man kan gå på Jörgens bhajans ihop när han börjar med dem utomhus. Share och Storytelling vid en brasa mm. Sedan finns det ett behov av en filosofigrupp där man kan diskutera sådana evenemang men kanake också om etik och moraliska svårigheter.
  • Jonas nämnde om  www.rbose.org som ett slags nätverk i vilket det förekommer personer som har projekt för exempelvis gåvoekonomi.
  • Bättre anvisning för Mumble behövs och att bjuda in alla occupygrupper till den.
  • För bästa konsensus så ska fokusgrupperna ha godkänt från GA på de saker som de gör. Demokrati måste få ta tid. Att skynda på ger inte kvalitet. Allt är inte bråttom. Haka inte på nya saker utan att kritiskt se vad syftet är. Tappa inte fokus. Spara energi till de fokusgrupper vi har. Starta inte nytt om du inte har med dig några och verkligen har behovet.
  • Occupy Göteborg General Aseembly kom till konsensus den 25 Mars 2012 om detta förslag:

Occupy Göteborg är inkluderande, inte exkluderande

Occupy Göteborg strävar efter att lösa åsiktsmotsättningar genom möten där åsikter utmanas. Vi skiljer på individer och åsikter, alla är välkommna.

Occupy Göteborg vill gå ifrån kategoriseringar och grupperingar av människor för att skapa ett samhälle där alla indiver får plats!

En kommunikationsgrupp har skapats och alla fall tas upp utefter sin unika karaktär.

Annonser

2 kommentarer on “Protokoll den 25 mars 2012”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s